SMĚRNICE Č.1/2011

 

       Pravidla pro přidělování uvolněných družstevních bytů

 

 

Číslo:

    1/2011   

Označení:

Směrnice

Zpracoval:

 Ing.Růžička M.

Kontroloval:

 Miškaříková Marie

Přílohy:

             1                         

Počet stran:

           5

Datum vydání:

23.11.2011

Vydává:

představenstvo SBD

 

                                                                             I.

                                                             Úvodní ustanovení

1. Jedním ze základních úkolů SBD Studénka je řádně hospodařit se svěřeným majetkem.

2. Uvolněné družstevní byty je představenstvo družstva povinno přidělit osobám splňujícím     podmínky dle této směrnice a ostatních souvisejících předpisů.

                                                                   

                                                                               II.

                                                        Základní pojmy a podmínky

1. Za uvolněný družstevní byt se považuje byt, k němuž zaniklo právo k užívání člena      družstva podle příslušných ustanovení platných stanov SBD a který byl vyklizen.

2. Družstevní byt je bytová jednotka, která je ve vlastnictví SBD.

3. Zájemce o přidělení uvolněné družstevní jednotky – bytu formou nabídkového řízení musí       být členem SBD podle příslušných ustanovení obchodního zákoníku v jeho plném znění a     musí být veden v evidenci členů SBD podle příslušného ustanovení platných stanov SBD.

4. Základní podmínkou pro přidělení uvolněného družstevního bytu do užívání členu družstva    je zaplacení vysoutěžené nabídky na tento byt.

5. Pro přidělování uvolněných družstevních bytů bude představenstvem družstva jmenována     pětičlenná komise.

6. Vyhlášení výběrového řízení navrhuje představenstvo družstva.

 

                                                                     

                                                                           III.

                          Přidělování uvolněných družstevních bytů, vyvolávací cena

 

1. Před vyhlášením výběrového řízení na uvolněný  družstevní byt stanoví komise vyvolávací     cenu minimálně ve výši  finančních pohledávek k danému bytu.

 

                                                                       IV.

                             Vyhlášení výběrového řízení a podání nabídek

 

1. Nabídkové – výběrové řízení na přidělení uvolněného družstevního bytu do užívání podle      této směrnice se oznámí na Webových stránkách SBD a na oznamovacích deskách na       jednotlivých lokalitách.  

2. Oznámení musí obsahovat:

    - obec (část obce), ulice, č.p., č. uvolněného bytu.

    - velikost uvolněného bytu v m2, počet pokojů a příslušenství.

    - datum a čas prohlídky uvolněného bytu.

    - „závazné podmínky výběrového řízení“ jsou zveřejněny na Webových  stránkách a oznamovacích deskách SBD a jednotlivých lokalit.

3. Závazné podmínky výběrového řízení zveřejněné na webových stránkách a oznamovacích      deskách musí obsahovat:

    - text této směrnice.

    - formulář „Nabídkový list uchazeče“, který musí obsahovat – cenu pohledávky, minimální dobu  nájmu, orientační výši záloh na služby podléhající vyúčtování, místo a způsob       podání  nabídky, datum a hodinu, do které lze nabídku podat a další informace.

4. Přesný obsah formuláře „Nabídkový list uchazeče“ o přidělení uvolněného bytu schvaluje      představenstvo SBD a jeho součástí bude také dotaz na maximální částku, kterou je      uchazeč ochoten zaplatit při přidělení uvolněného bytu do užívání. Formulář si zájemce      vyzvedne na správě SBD, nebo stáhne z webových stránek.

5. Platné nabídky jsou pouze nabídky, podané v zalepených a nepoškozených obálkách,     samostatně pro každý nabízený uvolněný byt. Podmínkou platné nabídky je uhrazení aukce ve výši 5.000,- Kč. Aukce se hradí hotově v pokladně SBD nebo převodem z účtu na účet SBD. Obálka bude označena heslem „Uvolněný  družstevním byt“, dále pak adresou a velikostí uvolněného bytu, kterého se nabídkové řízení  týká.  Mimo vyplněného nabídkového listu musí obálka obsahovat doklad o zaplacení    kauce ve výši 5.000,- Kč. Nabídky musí být doručeny osobně nebo doporučenou poštou do termínu uvedeného na písemném oznámení, na adresu SBD – Stavební bytové družstvo,  ul. Školní 53, 742 13 Studénka.

6. Postup při přijímání nabídek:

   - doručené nabídky budou na obálce označeny pořadovým číslem, datem a hodinou      jejich přijetí  a tyto údaje budou zapsány do seznamu nabídek.

   - při osobním doručení bude jejímu doručiteli vystaveno potvrzení o jejím přijetí,  s výše       uvedenými údaji.

  • Do seznamu došlých nabídek, nebudou přijaty nabídky doručené v nezalepené nebo        poškozené obálce tak, že lze její obsah vyjmout a také nabídky, jejíž obálky nebudou        označeny předepsaným způsobem , v důsledku čehož dojde k jejich předčasnému        otevření a které dojdou po termínu.

 

                                                                         V.

                                       Otevření obálek a hodnocení nabídek 

1. Otevírání obálek s nabídkami a hodnocení nabídek provede jmenovaná komise pro      přidělování uvolněných bytů, a to následující den po dni stanoveném pro podání nabídek.     .

2. Komise otevírá obálky s nabídkami na přidělení uvolněného družstevního bytu podle     pořadového čísla a kontroluje úplnost podaných nabídek. Nabídky, které nesplňují     podmínky pro podání  jsou z dalšího hodnocení vyřazeny.

3. V případě, že dojde ke shodě nabídek u dvou nebo více předkladatelů s nejvyšší nabídkou, bude po písemném vyrozumění pokračovat nabídkové řízení licitací, za účasti těchto předkladatelů (se stanoveným licitačním nárůstem min. 5.000,- Kč).

4. V případě, že na uvolněný družstevní byt byla podána pouze jedna nabídka, která splňuje       podmínky nabídkového řízení, komise nabídkové řízení pro tento by zruší.

5. Vítězem nabídkového řízení s právem uzavřít smlouvu o přidělení uvolněného      družstevního bytu do užívání se stane účastník, jehož nabídka je s ohledem na stanovenou       pohledávku nejvýhodnější.

 

 

 

                                                                    VI.

                                          Vyhodnocení nabídkového řízení

1. Vítěz nabídkového řízení na přidělení uvolněného družstevního bytu do užívání bude o     výsledku nabídkového řízení písemně vyrozuměn a bude s ním uzavřena  nájemní smlouva.

2. Účastníkům nabídkového řízení, kteří svými nabídkami v tomto řízení neuspěli, se po      uzavření nájemní smlouvy na přidělený družstevní byt s vítězem tohoto řízení, vrátí      složená kauce a to nejpozději do 7 dnů.

3. Pokud není uvolněný družstevní byt přidělen k užívání může být znovu nabídnut v novém     nabídkovém řízení.  

4. O otevírání obálek s nabídkami a následném průběhu nabídkového řízení vyhotovuje     výběrová komise písemný protokol, ve kterém se uvede obsah všech předložených      nabídek, případně průběh licitace a výsledky pořadí nabídek. Tento protokol musí být      předložen k projednání představenstvu SBD spolu s nájemní smlouvou na uvolněný  byt.

 

                                                                       VII.

                               Uzavření smlouvy s vítězem nabídkového řízení

1. Před přidělením uvolněného bytu vítězi nabídkového řízení předchází:    - uzavření smlouvy o odkoupení pohledávky mezi SBD a vítězem nabídkového řízení a  úhrada ceny podle  této smlouvy.

2. Lhůta pro splnění všech úkolů ze strany vítěze nabídkového řízení je 14 kalendářních dnů    ode dne, kdy obdržel písemné vyrozumění s výsledkem výběrového řízení.

3. V odůvodněných případech může představenstvo SBD lhůtu prodloužit o 30 dnů na základě  písemné žádosti vítěze nabídkového řízení s tím, že vítěz bude hradit veškeré poplatky  k vysoutěženému bytu a další náklady, které SBD v této souvislosti vzniknou až do     uzavření smlouvy  o užívání k tomuto bytu.

4. Pokud vítěz nedodrží výše uvedená ustanovení, ztrácí právo na uzavření smlouvy  o užívání  uvolněného bytu.

5. Peněžní úhradu ceny vysoutěženého bytu na účet SBD  bude proveden bezhotovostním převodem.

6. Za den úhrady se považuje den, ve kterém byla příslušná částka připsána na účet SBD.

7. V případě, že by vítěz nabídkového řízení nesplnil veškeré závazky ze své nabídky, nebo

    nedodržel lhůty k jejich splnění, byť jen částečně, propadá jím složená kauce ve prospěch          SBD jako úhrada nákladů spojených s přípravou nabídkového řízení. Pokud by k tomuto  došlo   , nabídne komise přidělení uvolněného družstevního bytu do užívání dalšímu     účastníku nabídkového řízení, který se umístil na dalším místě dle pořadí.

8. Vítěz nabídkového řízení nesmí takto získaný družstevní byt převést na nečlena SBD,    jiného člena SBD, kromě rodinného příslušníka, či jakkoliv jinak prodat po dobu 3 let (toto platí i pro rodinného  příslušníka).

 

                                                                    VIII.

                                                    Závěrečné ustanovení

 

Tato směrnice nabyla účinnosti dnem schválení představenstvem družstva dne 23.11.2011.